Vad vill vi?

Vi, som ändå är ganska tidigt ute med flera kvadratmeter solceller, har märkt att många har frågor, många frågor, och att det finns en enorm nyfikenhet.

Så det började med att Anders i Gryt, Ösmo och Linnéa i Arbottna, Muskö, från början ridskole- och stallkompisar, upptäckte att båda på var sitt håll drabbats av något slags grön våg och lämnat storstaden och tagit hästarna med och hamnat bara någon mil ifrån varandra på Södertörn. Anders nosade upp billiga solpaneler och växelriktare i Tjeckien via båtjobb och inköp av battericeller. Sedan sporrade vi varandra och efter hot om höga EU-tullar under sommaren 2013 (som inte blev riktigt så illa, det går fortfarande att köpa kristallina paneler för nedåt 0,50 EUR/W, tunnfilmspaneler mycket billigare) så fick vi med oss Göran på Skogsö och klippte till och tog hem 25 st 240 W-paneler, över 500 kg paneler och växelriktare och av dessa hamnade 9 st hos Anders i Gryt, 8 st hos Linnéa i Arbottna och 8 st hos Göran på Skogsö.

Vi har nog läst allt vi kommit över och tyckte att det fanns goda skäl att, trots all information som finns därute, samla ihop den information vi kommit över, främst för att sporra andra. Det torde väl kanske framgå att vi tycker att man kan göra väldigt mycket själv, att vi tror starkt på vad vi gör och vi tycker att det är värdefullt att sprida kunskap, erfarenheter och kontakter.

Vi är egentligen inte riktigt säkra på vad “S” i s-solel.se står för. Alla försök att hitta en ledig domän med bara solel var omöjliga, det är ju nu så att det är först till kvarn som gäller. Ursprungstanken var att det vore bra om de som bor i närheten lätt skulle kunna hitta andra och likasinnade för att få tips och inspiration och i så fall borde S:et stå för Södertörn, det var i alla fall så det kom till ursprungligen. Men man kan tänka sig Söder, Stockholm, Storstockholm eller rentav Sverige, endast fantasin sätter de gränserna.

En bärande tanke är också, förutom inspirations- och kunskapsaspekten, att det inte finns någon självklar plats att visa och lagra produktionsdata. De stora tillverkarna av växelriktare har sajter för detta, men de som har “decentraliserade” växelriktare, litet ovanligare eller rentav kör utan nät har ingen naturlig plats att vara på.

Dessutom är pluralism bra, sådär i största allmänhet, olika människor tänker olika och vi tänker ungefär såhär!