Nu är vi där, till slut…

Ni som läst har sett att hela problemställningen om hur vi ska ha det med solenergi i landet liksom gått i stå och vi har fått skjuta upp alla frågeställningar till “efter valet”. Men nu är vi där, dock kanske inte riktigt på det viset de flesta trott.

Alla partier utom SD, som är helt emot, säger sig vilja stödja solcellsutbyggnad.

MP, V och S förespråkar nettodebitering för elhandeln, dvs att det överskott man matar in i nätet “lånar man ut” för senare förbrukning, ett enkelt och lättfattligt system.

När det gäller M, C, FP och KD så har man istället förespråkat en ganska krystad lösning med skatteåterbäring, trots att ett antal utredningar under de två mandatperioderna förespråkat nettodebitering, sannolikt för att finansministern hävdat att nettodebitering vore oförenligt med EU:s momsdirektiv. Den reformen skulle trätt i kraft sistlidna halvårsskifte, men stötte även den på något regelbesvär i EU-byråkratin och ströks.

Nu får vi en regering som vi inte vet mycket om, men den blir utan Borg och vad som händer med solenergin är väl inget som står särskilt högt på prioritetslistan!

Nettodebitering vs skatteåterbäring (eller annan lösning): Inget av blocken har majoritet, svårt att sia om vad som händer.

Solcellsbidrag: Nuvarande regelverk med 35 % statligt stöd gäller ett par år till, men anslagna medel räcker inte alls. Troligen fylls det på med mera pengar, men det är oklart.

Elcertifikat: Möjligheten att sälja elcertikat lever sitt eget liv under systemets löptid. Möjligen kan politiska påtryckningar göra att systemet förenklas, kravet på timmätning är  t ex fullständigt absurt för mikroproducenter som typiskt solar ihop ett par elcertifikat om året.

Momsdebaclet: Skatteverkets krav på momsregistrering lever väl också sitt eget liv utanför riksdagen, men lagstiftningen är sannolikt olaglig från EU:s horisont.

Alldeles oavsett allt detta så installeras det solenergi som aldrig förr och det rimligaste är att anta att dagens situation består tills vidare!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>