Byt elhandlare!

Det kan vara värt att notera att det som påpekas om trassel med momsregistrering inte har ett dyft med regeringens skatteåterbäringsproposition att göra, de har bara dykt upp i debatten samtidigt (och påhejade av Svensk Energi).

Den överskottsel man säljer tillbaka har man ju redan köpt och betalat både elskatt och moms för eftersom samtliga scenarier för mikroproduktion förutsätter att man är nettokonsument. Då blir det lika orimligt att kräva att man ska vara momsregistrerad som att kräva att man ska visa att man är momsregistrerad om man lämnar tillbaka något man köpt.

Så, för att citera ytterligare ett blogginlägg, nämligen herr EgenEl himself, som bl a skriver att Om Vattenfall eller annat stort bolag begär att du ska bli momsregistrerad för att sälja till dem… byt bolag.”, när storbolagen upptäcker det blir det nog ett snabbt stopp för de dumheterna.

Däremot, för de som ju faktiskt är egna företagare så finns det skäl att kontemplera över konsekvenserna av det nya begreppet “ekonomisk verksamhet” som, till skillnad från det tidigare “näringsverksamhet” inte vilar på någon beloppsgräns.

Det skulle i en del fall kunna vara vettigt att inte vara mikroproducent utan snarare “småskalig producent”, men det finns en del frågetecken om tolkning av regler. Bland annat så åker man ju på abonnemangskostnader för separata in- och utmatningsabonnemang och den kostnaden blir ju ganska lätt en alltför stor andel av omsättningen.

Men det kan vara värt att räkna på.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>